Nyhetsbloggen.no

Kommentarer til dagens nyhetsbilde.

Svensk statsminister oppfordrer til kjøp av svenske julegaver. Jens bør ikke gjøre det samme!

Ifølge VG oppfordrer den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt svensker til å kjøpe svenske julegaver. "Står det "made in China" har dere ikke gjort mye for å redde arbeidsplassene sier Reinfeldt". VG stiller samtidig spørsmål om Jens Stoltenberg bør gjøre det samme.

Dette er latterlige utspill i et globalt økonomisk samfunn. Nå har riktignok Sverige i motsetning til Norge noen brukbare egenproduserte varer, eller er de egenproduserte? Ta for eksempel Ikea, hvor mange av Ikea sine varer står det ikke "Made in China" på? Og ikke tro at alle delene i en Vovo er svenske, eller for den saks skyld, at Volvoen selv nødvendigvis er skrudd sammen i Sverige. Nå har det seg også slik at det heller ikke er vanlig å legge hverken en Volvo eller Saab under juletreet, kanskje det kan havne noen SonyEricsson (det er vel halvt japansk?) mobiler under svenske juletrær men ellers er det vanskelig å finne fullgode svenske alternativer i de forskjellige produktgrupper.

Nå mangler det bare at Jens stoltenberg kommer med en tilsvarende oppfordring for å gjøre hele saken fullstendig patetisk. Så kan vi nordmenn for eksempel legget et fat råolje under treet, eller hva med en sylinger ren aliminium, ekte kunstgjødsel fra Yara eller en Pingvinm rakket fra Kongsberg våpenfabrikk (hvis de produseres fortsatt). Noen vanlige populære forbrukerprodukter skal du vel lete etter en stund for å finne.

Nei, la oss heller bidra til å holde den globale økonomien i gang og bidra til at "verdens fabrikk", Kina, ikke går flere tiår tilbake i tid. Så får vi heller gi vårt bidrag til norsk økonomi ved å bruke ekte norske kreditkort og forbrukslån til å handle kinaproduserte varer med. Så gjør vi ihvertfall noe...

Dagbladet